Tradycyjne produkty lokalne w nowoczesnej kuchni - warsztaty kulinarne

Utworzono dnia 22.02.2024

Zapraszamy do wzięcia udziału w wyjątkowych warsztatach kulinarnych organizowanych przez Lokalną Grupę Działania "Zielony Pierścień".

Zgłoszenia można składać do 13 marca br.

Program zajęć obejmuje przygotowanie następujących potraw:

1 dzień

- makaron orkiszowy z boczkiem wędzonym (tagliatelle orkiszowe Ametriciana);

- pierożki (tortellini) z samopszy nadziewane białą kiełbasą i sosem dyniowym;

- sałatka ze szpinakiem, suszoną i świeżą gruszką, kozim serem, borówkami i orzechami włoskimi
z dressingiem malinowym;

- naleśniki z płaskurki z sosem z porzeczek i czarnego bzu;

- dekorowanie przygotowanych potraw i przedstawienie sposobu ich podania;

 

2 dzień

- krem z pieczonych buraków z dodatkiem kwaśnej śmietany i cebuli;

- polędwiczki wieprzowe z pieczarkami z sosem winnym i syropem z czarnego bzu;

- surówka z marchewki i rukoli w dressingu z rokitnikiem i olejem dyniowym;

- deser z orzechów włoskich na biszkopcie z patelni z sosem;

- dekorowanie przygotowanych potraw i przedstawienie sposobu ich podania.

 

Warsztaty są adresowane do pełnoletnich mieszkańców, którzy chcą rozwijać swoje pasje kulinarne z wykorzystaniem lokalnych produktów.

Więcej informacji oraz formularze zgłoszenia do pobrania tutaj:

https://www.zielonypierscien.eu/aktualnosci/warsztaty-kulinarne-%e2%80%93-produkty-lokalne-we-wspolczesnej-kuchni