Tradycyjne produkty lokalne w nowoczesnej kuchni - warsztaty kulinarne
Zapraszamy do wzięcia udziału w wyjątkowych warsztatach kulinarnych organizowanych przez Lokalną Grupę Działania "Zielony Pierścień".
Zgłoszenia można składać do 13 marca br.
Program zajęć obejmuje przygotowanie następujących potraw:
1 dzień –
- makaron orkiszowy z boczkiem wędzonym (tagliatelle orkiszowe Ametriciana);
- pierożki (tortellini) z samopszy nadziewane białą kiełbasą i sosem dyniowym;
- sałatka ze szpinakiem, suszoną i świeżą gruszką, kozim serem, borówkami i orzechami włoskimi
z dressingiem malinowym;
- naleśniki z płaskurki z sosem z porzeczek i czarnego bzu;
- dekorowanie przygotowanych potraw i przedstawienie sposobu ich podania;
2 dzień –
- krem z pieczonych buraków z dodatkiem kwaśnej śmietany i cebuli;
- polędwiczki wieprzowe z pieczarkami z sosem winnym i syropem z czarnego bzu;
- surówka z marchewki i rukoli w dressingu z rokitnikiem i olejem dyniowym;
- deser z orzechów włoskich na biszkopcie z patelni z sosem;
- dekorowanie przygotowanych potraw i przedstawienie sposobu ich podania.
Warsztaty są adresowane do pełnoletnich mieszkańców, którzy chcą rozwijać swoje pasje kulinarne z wykorzystaniem lokalnych produktów.
Więcej informacji oraz formularze zgłoszenia do pobrania tutaj: